Please Install The Flash Player

restauracja kudowa zdrój restauracje kudowa pizza kudowa kawiarnie kudowa restauracje kudowa smażalnie ryb kudowa pizza kudowa

Gastronomia w Kudowie Zdroju

Baza gastronomiczna Kudowy Zdroju oferuje turystom odwiedzającym nasze miasto, szeroką gamę usług gastronomicznych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie...od “Hot-Doga”       po wyszukane potrawy kuchni polskiej i światowej, które przygotowywane są przez wybitnych  i nagradzanych kucharzy w Polsce. Od wielu lat specjalnością naszego regionu stały się pstrągi przyrządzane na wiele sposobów np: “Znakomity pstrąg z masełkiem czosnkowym” lub “Pstrąg a’la Kobra”. Wielu właścicieli obiektów gastronomicznych wychodząc na przeciw oczekiwaniom swoich gości organizują: ogniska, biesiady, pieczenie prosiaka-świniaka oraz degustację własnych wyrobów np: “Swojski chleb, ze swojskim smalcem”. Najbardziej prestiżowe hotele w Kudowie posiadają w swojej ofercie potrawy, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających klientów. Wiele restauracji, kieruje swoją ofertę także dla mieszkańców miasta organizując: chrzciny, komunie, wesela, studniówki oraz wiele imprez okolicznościowych.
Kuchnia Molekularna - Łukasz Konik Łukasz Konik - Kuchnia Molekularna
Łukasz Konik Kucharz Stali Gorzów, członek Klubu Szefów Kuchni.

Przepisy na coś smacznego...

Ulubione danie Tomasza Golloba wg kucharza Stali Gorzów Łukasza Konik

Pierś z kaczki z glazurowaną marchewką, z buraczkiem z sosem śliwkowym

Składniki na 1 porcję: - Pierś z kaczki 0,250 kg - Marchew 0,100 kg - Burak czerwony 0,1 kg - Tymianek - Sól morska - Świeżo mielony pieprz, - Wino czerwone 0,150 ml - Śliwka suszona 0,05 kg - Miód spadziowy 2 łyżki - Masło 0,1 kg
Pierś z kaczki przyprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pozostawiamy w chłodne miejsce na około 6-8 h. Następnie pierś z kaczki smażymy bez dodatku tłuszczu,  najpierw od strony skóry przez około 5 minut z każdej strony. Marchew kroimy w słupki, gotujemy al dente. Na koniec dodajemy około 2 łyżek masła. Buraka kroimy na małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos śliwkowy: Czerwone wino wlewamy do rondla, dodajemy miód. Gotujemy tak długo aż objętość spadnie o połowę. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
NOCLEGI

Ciekawostki z Polski i ze Świata...